Insectengaas in kaderloze ramen kan wel!

Geplaatst op 12 oktober 2023

Om plaaginsecten buiten te houden, maar toch zoveel mogelijk licht in de kas te krijgen kunnen telers sinds een aantal jaar kiezen voor kaderloze luchtramen bij nieuwbouw kassen. Tot voor kort leek het voor telers niet mogelijk om insectengaas te installeren bij deze kaderloze ramen. Maar inmiddels kan dat zelfs op twee manieren!

 

Al ruim een jaar is er de mogelijkheid om harmonicagaas te installeren in kaderloze ramen door een aluminium profiel toe te voegen. Het insectengaasfilter is zelfs al langer te installeren in dit soort luchtramen. Bij SchermNed kunnen wij telers van beide systemen voorzien.

Makkelijk te installeren

Het SchermNed insectengaasfilter kan van binnenuit de kas geïnstalleerd worden. Hiervoor is het niet nodig de luchtmechaniek aan te passen, wat extra kosten bespaard en risico op lekkage uit de weg gaat.

Jack van der Voort: “Bij installatie van het insectengaasfilter is het niet nodig een aluminiumprofiel op de ruit te klemmen. Daardoor hoeft de luchtmechaniek niet aangepast te worden, wat een hoop scheelt.”.  Met winter op komst, is het handig dat de installatie van het gaas van binnenuit kan. “Bij de installatie van harmonicagaas moet het luchtraam zo’n 35 centimeter open te zetten. Telers doen dit overigens niet graag met de winterse temperaturen. Bovendien kan installeren van buitenaf lastig worden als er slecht weer is.”.

 20220708 134600 min

Klimaat

Steeds meer telers kiezen voor insectengaas. Telers die voor het insectengaasfilter hebben gekozen hebben laten weten dat ze hun manier van telen niet hebben hoeven aanpassen. Dat geldt voor zowel de instellingen van de klimaatcomputer als met het hoofd.

Eén van de tevreden telers is Wim Peters Kwekerijen. Deze tomatenteler heeft één van zijn vier locaties, met kaderloze luchtramen, al uitgerust met het SchermNed insectengaasfilter. Na deze eerste locatie kondigde Wim Peters Kwekerijen in augustus aan dat ook de andere locaties volgen: “De resultaten liegen er niet om! De plaagdruk van schadelijke insecten lag fors lager waardoor onze biologische bestrijders het ecologisch evenwicht in de kas in balans wisten te houden. Ook hielden we onze hommels binnen die normaliter deels ontsnappen via de luchtramen, tot overlast van de wilde hommels buiten. Dit heeft ons doen besluiten om in de komende tijd al onze teeltlocaties te gaan voorzien van insectengaas.”.

Blijf op de hoogte

Bent u benieuwd naar het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Kom in contact

Heeft u een scherminstallatie gerelateerde uitdaging waar u de expertise van SchermNed goed bij kunt gebruiken? Onze specialisten gaan geen uitdaging uit de weg en staan voor u klaar. Neem contact op voor een eerlijk en compleet advies.

John van Hasenbroek

+31 (0)6 82 359 996 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Carl Stougie

+31 (0)6 13 287 262
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op SchermNed kunt u vertrouwen (al sinds 1990 dé Specialist in scherminstallaties en insectengaas voor zowel de tuinbouw alsmede utiliteitsbouw). Wij gaan geen uitdaging uit de weg, bieden altijd eerlijk advies en zetten onze kennis en kwaliteit met toewijding op een plezierige wijze in.