SchermNed moderniseert “De Diamant” in Haagse Poort

De Haagse Poort is één van de meest in het oog springende kantoorgebouwen van Nederland. Vanaf het Prins Clausplein richting Den Haag is “de brug” van het kantoorpand simpelweg niet te missen. Vanaf de snelweg valt het oog ook al snel op het ronde glazen atrium links in het pand, deze vraagt om een bijzondere zonsverduistering. Een klus die SchermNed perfect past.

SchermNed installeerde de atriumzonwering direct na de oplevering van het pand in 1994. Oprichter Cock van der Voort ontvouwt de originele projecttekening en wijst naar de datum in de rechterhoek van de inmiddels vergeelde tekening. “Toen was ik pas negen jaar,” lacht zoon Jack, de tweede generatie die inmiddels aan het roer staat bij het Naaldwijkse familiebedrijf, dat inmiddels zo’n veertig medewerkers telt. “Bijzonder dat vader en zoon, bijna dertig jaar verder, samen met andere collega’s staan te sleutelen tijdens de renovatie van de installatie.”

SMS 2021 10 28 0107 A3

luchtfoto den Haag: Siebe Swart

Bijzondere utiliteitsprojecten

Het ronde atrium, ook wel de ‘De Diamant’ genoemd, wordt gebruikt als restaurant én presentatie- en recreatieruimte. Een fijne plek met veel licht, maar té veel zon vraagt uiteraard om verduistering. “Verreweg het grootste deel van onze projecten komt uit de tuinbouw, maar in de utiliteit gaan we graag de uitdaging aan bij bijzondere lichtstraten, zadeldakzonweringen, grote glasgevels of complete atriums, legt Jack uit. “We kunnen projectarchitecten verrassen met onze innovaties vanuit de tuinbouw,” refereert vader Cock aan het verkrijgen van eerste uitdagende utiliteitsprojecten.

Het ronde atrium heeft een diameter van 23 meter en wordt verduisterd door vier zogenaamde ‘sinaasappelsegmenten’. Een gekoppeld besturingssysteem zet vier 380V motoren aan het werk om de segmenten via omloopkettingen mee te laten lopen met de zon. “Zo zorgen we de hele dag voor een prettig klimaat in de ruimte”, zegt Jack die eveneens de akoestiek dempende functie van zonwering benoemt. “Een belangrijk element in een presentatieruimte, net als het uiterlijk van het doek en de installatie. Dat ziet er fris en schoon uit.”

Fotos oplevering maart 2023 4

Kosten besparen

Na eerdere onderhoudsbeurten stond eind 2022 een grote renovatie gepland, die begin 2023 is afgerond. Onder andere tandwielsets, aslagers en omloopkettingen met 40% extra voorspanning zijn vervangen, motoren zijn gereviseerd en het complete besturingssysteem is vernieuwd. De pulsgevers en benaderingsschakelaars van de besturing zijn gekoppeld aan een modem, zodat er op afstand te monitoren is waar de panelen zich bevinden. “Je kunt tijdens storingen sneller schakelen, daarmee bespaar je kosten,” benadrukt Jack het voordeel van deze modernisering.

Cock schetst de besparing aan de hand van een treffend voorbeeld. “De panelen schuiven ‘s nachts automatisch weer naar de beginstand om ’s morgens de eerste zonnestralen weer op te kunnen vangen. Als er eerder die middag een glazenwasser per ongeluk een sensor heeft geraakt, stopt het systeem. Zo’n storing is eenvoudig op afstand te verhelpen.”

IMG 2735 2

Flexibiliteit

Met de renovatie is het kantoorpand voorlopig weer verzekerd van een flexibele atriumzonwering die flexibel is, zorgt voor een prettig klimaat, een akoestische demping heeft én er zeer representatief uitziet. Een ruimte waarin klanten en overige relaties nog steeds verrast worden. “Net zoals wij klanten willen blijven verrassen met onze innovatieve oplossingen,” sluit Jack af. “Zo zette mijn vader ooit de eerste stappen in de utiliteit vanuit de tuinbouw, die combinatie werkt voor ons nog steeds perfect.”

Over SchermNed

SchermNed is dé specialist in scherminstallaties en insectengaas voor tuinbouw, utiliteitsbouw en tuincentra. De innovatieve tuinbouwsector draagt qua innovatie al decennia lang bij aan oplossingen voor speciale schermingsprojecten in de utiliteit.

Het project “De Diamant” in de Haagse Poort is uitgevoerd in opdracht van Cromwell Property Group in samenwerking met Technisch Manager Eric Dekker van Sweco Vastgoedmanagement (technisch beheerder) en de locatiemanager van de Haagse Poort Steven van Bennekom.

Meer weten over onze complete oplossingen voor de utiliteitsbouw? Klik dan hier.

Onze expert

Jack van der Voort

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Kom in contact

Heeft u een scherminstallatie gerelateerde uitdaging waar u de expertise van SchermNed goed bij kunt gebruiken? Onze specialisten gaan geen uitdaging uit de weg en staan voor u klaar. Neem contact op voor een eerlijk en compleet advies.

John van Hasenbroek

+31 (0)6 82 359 996 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Carl Stougie

+31 (0)6 13 287 262
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op SchermNed kunt u vertrouwen (al sinds 1990 dé Specialist in scherminstallaties en insectengaas voor zowel de tuinbouw alsmede utiliteitsbouw). Wij gaan geen uitdaging uit de weg, bieden altijd eerlijk advies en zetten onze kennis en kwaliteit met toewijding op een plezierige wijze in.