Insectengaasfilter blijft verbazen met nieuwe inzichten over klimaat maken

Geplaatst op 25 juli 2023

Het was de vader van Jack van der Voort van SchermNed die alweer jaren geleden met een zelf ontwikkeld insectengaasfilter op de proppen kwam. Het is een alternatief voor het in de tuinbouw veel bekendere harmonicagaas.

Het was de vader van Jack van der Voort van SchermNed die alweer jaren geleden met een zelf ontwikkeld insectengaasfilter op de proppen kwam. Het is een alternatief voor het in de tuinbouw veel bekendere harmonicagaas.

“Wij werken er al jaren mee, maar hebben het eigenlijk nooit echt aan de grote klok gehangen”, bekent de zoon van Cock. Samen met Terry en Mark én het gehele team runnen zij tegenwoordig het familiebedrijf. “Eerst waren het vooral veredelingsbedrijven die ernaar vroegen. De laatste jaren zijn we ook bij veel komkommertelers het insectengaasfilter gaan installeren.”

Klimaat

En nu zien ze bij het Westlandse familiebedrijf ook in andere teelten dat het insectengaasfilter bekend raakt. Jack noemt gerberatelers en ook tomatentelers. “Nu meer telers ermee gaan werken, krijgen we ook nieuwe resultaten.” Alweer negen jaar geleden werd er een TNO-onderzoek gedaan. Een patent op het product volgde. Het onderzoek van destijds liet al zien dat het gaasfilter, ondanks dat het goedkoper is dan harmonicagaas, qua prestatie niet voor het duurdere product onderdoet.

“Wat wij zeker de laatste tijd steeds meer horen is dat het voor telers mogelijk is om, ook na de installatie van het insectengaasfilter, op dezelfde manier te blijven telen, zowel met de instellingen van de klimaatcomputer als met het hoofd. Kieren bijvoorbeeld met de ramen blijft met ons filter hetzelfde. De kier die je trekt zit niet vol gaas. Nieuwe instellingen zijn niet nodig. De temperatuuroploop met het filter is maximaal 1 graden Celsius. Telers zijn er erg enthousiast over.”

Een maaswijdte van 0.27x0.77 millimeter is in 90 procent van de gevallen waarop in de glastuinbouw de keuze valt, al ziet SchermNed nu ook 0.77 x 0.77 in toenemende mate.

luchtje scheppen

Dat blijkt onder meer uit het verhaal van plantenkweker WPK, dat afdeling na afdeling af heeft laten gazen. De positieve resultaten, zowel voor het buitenhouden van insecten als qua klimaat – “bij het over elkaar leggen van de grafieken zagen we geen verschillen in temperatuur en het absoluut en relatief vochtgehalte” – maakten dat een tomatenteler die bij de plantenkweker kwam kijken ook de stap naar gaas zette. “En inmiddels zien we nog meer tomatentelers de stap zetten.”

De gaasspecialist legt uit dat normaal het luchtraam de wind ‘schept’. Bij harmonicagaas, ook geleverd door SchermNed en vaker gebruikt in nieuwbouwsituaties, gaat de wind er meer langs. “Met ons gaasfiltersysteem schept je alsnog lucht, dankzij de vorm van het gaas aan de binnenkant van het raam. Mede hierdoor blijft het mogelijk goed klimaat te maken.”

Zelfreinigend

Hoe meer telers met het insectengaasfilter werken, hoe meer kennis ze over het innovatieve systeem opdoen. Nog steeds. Ook over het schoonmaken van het gaas. “Een komkommerteler die met ons gaas werkt wees er bijvoorbeeld op dat het gaas zichzelf reinigt. Dat komt omdat als het luchtraam open gaat, het gaas een beetje omhoog gezogen wordt.” Schoon spuiten kan ook, zoals WPK doet, maar bijvoorbeeld ook Florein Gerbera’s. “Vanaf het kasdek is dat in een paar tellen gebeurd.”

 

Blijf op de hoogte

Bent u benieuwd naar het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Kom in contact

Heeft u een scherminstallatie gerelateerde uitdaging waar u de expertise van SchermNed goed bij kunt gebruiken? Onze specialisten gaan geen uitdaging uit de weg en staan voor u klaar. Neem contact op voor een eerlijk en compleet advies.

John van Hasenbroek

+31 (0)6 82 359 996 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Carl Stougie

+31 (0)6 13 287 262
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op SchermNed kunt u vertrouwen (al sinds 1990 dé Specialist in scherminstallaties en insectengaas voor zowel de tuinbouw alsmede utiliteitsbouw). Wij gaan geen uitdaging uit de weg, bieden altijd eerlijk advies en zetten onze kennis en kwaliteit met toewijding op een plezierige wijze in.