UV-stabiliteit insectengaas verder verhoogd wegens wereldwijde vraag

Geplaatst op 25 juli 2023

Insectengaasspecialist SchermNed heeft de UV-stabiliteit van haar insectengaas verhoogd. Het gaat om een doorontwikkeling van het speciale insectengaasfilter dat het bedrijf al jaren levert. In het filter wordt gaas met een kilo-Langley waarde (kly) van 1350 de nieuwe standaard. Dit nieuws vertellen Carl Stougie en Jack van der Voort van het Westlandse scherminstallatiebedrijf dat sinds 1990 al in insectengaas gespecialiseerd is.

Insectengaasspecialist SchermNed heeft de UV-stabiliteit van haar insectengaas verhoogd. Het gaat om een doorontwikkeling van het speciale insectengaasfilter dat het bedrijf al jaren levert. In het filter wordt gaas met een kilo-Langley waarde (kly) van 1350 de nieuwe standaard. Dit nieuws vertellen Carl Stougie en Jack van der Voort van het Westlandse scherminstallatiebedrijf dat sinds 1990 al in insectengaas gespecialiseerd is. 

De intensiteit van UV-straling wordt gemeten in Langley. Kly is de eenheid die aangeeft hoeveel UV-stralingsenergie er per jaar op een vierkante centimeter valt. Hoe hoger de Langley-waarde, hoe langer een product, in dit geval insectengaas, bestand is tegen hoge UV-straling. “Vooral in landen rond de evenaar is die straling hoog”, weet Carl. “Maar ook in Zuid-Europa is de UV-straling hoger en is een hogere UV-stabiliteit al snel van groot belang.”
Dit jaar levert het familiebedrijf insectengaas met de nieuwe, hoge UV-stabiliteit voor een kassenbouwproject in Saudi-Arabië. “Als je daar gaas gebruikt met voor Nederland gangbare waardes tot 600-650, dan is dat gaas na drie jaar op, door de hoge UV-straling.”

Onbekend

SchermNed levert insectengaas voor de tuinbouw op verschillende manieren. Bekend is harmonicagaas, en ook losse rollen of speciale flexibele gaastenten leveren kan via SchermNed, maar daarnaast heeft men zelf een insectengaasproduct ontwikkeld: het insectengaasfilter. “Daarin werkten wij al met Langley-waardes tot 1000.”

Steeds meer telers ontdekken de voordelen van deze oplossing waarbij het gaas aan de binnenkant van het raam blijft, wanneer het lucht open staat. “Hierdoor kunnen telers op dezelfde klimatologische wijze telen als zonder gaas én een goed klimaat blijven maken.” Dit is een unieke constatering, benadrukken de mannen, zowel vanuit testen via TNO als uit ervaringen van inmiddels ‘veel telers’.

Het nieuwste gaas met de nog hogere UV-stabiliteit koopt SchermNed in. Zelf gaas maken doet men in Naaldwijk niet. Men werkt wel met jarenlange partner(s), sommige al sinds 1990. “Wij merken dat nog maar weinig mensen zich bewust zijn van het belang van een hoge kilo-Langley waarde. Pas als wij dan beeldmateriaal laten zien of een link sturen met uitleg, ziet men het belang ervan in.”

Standaard

De vraag was hoever je kunt gaan met de Langley-waarde bij insectengaas. “Wij hebben die vraag bij onze fabrikant neergelegd. Die gaat bepaalde toevoegingen doen aan het gaas. Daar zit wel een maximum aan. Nieuwe technieken maken het nu mogelijk, en de wens uit de markt ook. Die was er voorheen niet. Hierdoor kunnen wij nu dit verbeterde gaas leveren. Niemand levert gaas met hogere waardes.”

Voor het project in Saudi-Arabië laat SchermNed een instructievideo maken in meerdere talen voor de supervisor én lokale mensen die de insectengaasfilters met het nieuwste gaas gaan installeren bij een groot project in de woestijn. “Wij hebben met onder meer drones de montage in de kassen nagebootst. Lokale gasten kijken toch liever een filmpje van een paar minuten dan dat ze twaalf pagina’s met instructieteksten door moeten lezen. Dat doe ik immers zelf ook liever”, lacht Jack vervolgens.

Hij rekent voor dat door de hogere waarde zelfs met een hoge UV-afbreuk van 220 kilo Langley in Saudi-Arabië het gaas jarenlang meegaat. “Na deze periode is de breeksterkte veelal nog 50% van de initiële waarde, oftewel in de praktijk kan de levensduur korter of langer zijn afhankelijk van de situatie. In het geval van ons SchermNed-insectenfilter zit het gaas bijvoorbeeld binnen gemonteerd wat ook een positiever effect heeft op de levensduur door zonlicht (en ook zand). Een forse verbetering ten opzichte van wat er tnu toe mogelijk was.”

Voor harmonicagaas leverde SchermNed al gaas met een Langley-waarde tot 1150. “Dat staat gelijk aan 1000 bij gaas in ons speciale insectengaasfilter, dat aan de binnenkant van het raam blijft. De nu nog hogere waarde voor het insectengaasfilter is uniek. Het gaat bij ons de nieuwe standaard worden.”

Neem contact met ons op voor meer informatie. 

 

 

Blijf op de hoogte

Bent u benieuwd naar het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Kom in contact

Heeft u een scherminstallatie gerelateerde uitdaging waar u de expertise van SchermNed goed bij kunt gebruiken? Onze specialisten gaan geen uitdaging uit de weg en staan voor u klaar. Neem contact op voor een eerlijk en compleet advies.

John van Hasenbroek

+31 (0)6 82 359 996 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Carl Stougie

+31 (0)6 13 287 262
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op SchermNed kunt u vertrouwen (al sinds 1990 dé Specialist in scherminstallaties en insectengaas voor zowel de tuinbouw alsmede utiliteitsbouw). Wij gaan geen uitdaging uit de weg, bieden altijd eerlijk advies en zetten onze kennis en kwaliteit met toewijding op een plezierige wijze in.