Subsidieregelingen 2023

Geplaatst op 17 april 2023

Kwekers staan weer voor zeer uitdagende keuzes in 2023. Gaan we over op LED verlichting en moeten we dan naar een tweede scherminstallatie om klimaat te behouden? Wat doen we met het oplopende vochtgehalte in de kas, gaan we meer stoken, luchten (ventilatoren) of gaan we voor ontvochtigers? Lastige keuzes en zeker ook niet de goedkoopste opties.

Enigszins een bijkomend voordeel is wel dat er vanaf eind april / half mei de EG subsidieregeling wordt opengesteld met een beschikbaar bedrag van € 24 miljoen. Deze subsidie is puur zaak om ondernemers een zetje in de rug te geven in hun streven om energie te besparen.

 Apart budget voor LED
Gezien de situatie van vorig jaar is het aannemelijk dat het subsidiebedrag voor 2023 niet voldoende zal zijn. Daarom is er een apart budget in het leven geroepen voor investeringen in LED. LED wordt dus losgekoppeld van onderstaande zes technieken:

  1. Luchtbehandeling
  2. Hogedruk verneveling installatie
  3. Tweede Scherm
  4. Ophogen kas met diffuus tweezijdig AR en tweede scherm
  5. Aansluiting op CO2-netwerk
  6. Aansluiting op warmte netwerk

Deze zes genoemde technieken scoren op gebied van kostenefficiëntie en besparing hoger dan LED. LED wordt niet vergeten, maar die besparing staat een trede lager. Overigens is het altijd mogelijk om bedragen van de ene naar de andere pot te verschuiven. Er gaat dus geen geld verloren. Hoe de verdeling wordt tussen pot 1 en 2 moet nog worden bepaald.

Subsidiepercentage aanpassing 

Een tweede aanpassing is de aanpassing van het subsidiepercentage naar beneden. Dat percentage wordt teruggebracht van 25% naar 20%, zodat bij veel aanvragen meer projecten subsidie kunnen krijgen. Vanaf 17 mei kunt u zich ook inschrijven voor de MEI subsidie, indien je investeert in projecten die bijdragen in innovatieve kas- of energiesystemen, die de CO2-uitstoot verminderen.

Alle informatie kunt u terugvinden op https://www.kasalsenergiebron.nl/

Blijf op de hoogte

Bent u benieuwd naar het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Kom in contact

Heeft u een scherminstallatie gerelateerde uitdaging waar u de expertise van SchermNed goed bij kunt gebruiken? Onze specialisten gaan geen uitdaging uit de weg en staan voor u klaar. Neem contact op voor een eerlijk en compleet advies.

John van Hasenbroek

+31 (0)6 82 359 996 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Carl Stougie

+31 (0)6 13 287 262
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op SchermNed kunt u vertrouwen (al sinds 1990 dé Specialist in scherminstallaties en insectengaas voor zowel de tuinbouw alsmede utiliteitsbouw). Wij gaan geen uitdaging uit de weg, bieden altijd eerlijk advies en zetten onze kennis en kwaliteit met toewijding op een plezierige wijze in.